ÚjdonságokKapcsolódó címekE-mail küldésVissza a kezdő oldalra

 

L.K. QUALITY
MINITAB
PROCESSMODEL
TECHSMITH
TANFOLYAMOK
ARCHÍVUM
REFERENCIÁK

Budapest Kongresszusi Központ, 2000. június 14.

Yuin Wu, American Supplier Institute                  Dr. Genichi Taguchi, American Supplier Institute           Lakat Károly, L.K.Q.                               Dr. Shuichi Fukuda, Tokyo Metropolitan Inst. of TechnologyDr. Genichi Taguchi szekciója a Robust Engineering teltház mellett végezte munkáját. Lássunk néhány gondolatot az élő klasszikus és a meghívott előadók (Yuin Wu és Shuichi Fukuda) előadásából.


Az előadók bevezetőként kétféle minőséget említettek:

1, a vásárlói minőséget
(customer quality: minden, amit a vevő kér) és
2, a műszaki minőséget (engineered quality: mindazoktól mentesség, amit a vevő nem
                                        akar).

A jó vásárlói minőség a nagy piaci részesedést biztosítja, míg a műszaki minőség garantálja annak megtartását és növelését.

A Robust Engineering a műszaki minőséggel foglalkozik.
Mi a robusztusság? - Dr.Taguchi szerint: ” A robosztusság egy olyan állapot, ahol a technológia, termék vagy folyamat minimálisan érzékeny a változékonyságot és az elöregedést okozó faktorokra (mind a gyártási mind a felhasználási környezetben) a legalacsonyabb gyártási költség mellet.”
Terméket vagy folyamatot szabályzó faktorok (melyeket mi állítunk be) és zaj faktorok (melyeket nem tudunk, vagy nem akarunk szabályozni) befolyásolják. A robusztusság mérésére egyértelműen a jel/zaj viszonyt használják, mely az energia átalakulás során a hasznos munka és a veszteség hányadosát jelenti. Érdemes megvizsgálni a szabályzó és zaj faktorok kölcsönhatását.
A Robust Engineering az optimalizálást (a legnagyobb jel/zaj viszonyt a legkisebb költség mellett) hangsúlyozza, melyet két lépésben javasol elérni: először a legkisebb változékonyságot majd az optimális válaszváltozó értéket érjük el a szabályzó faktorok megfelelő szintjeinek beállításával.
Az optimalizáláshoz kísérleteket kell végezni, melyhez a Taguchi módszer az ortogonális kísérleti elrendezéseket ajánlja. E elrendezések megmondják, hogy a faktorok milyen szintkombinációját állítsuk be, annak az érdekében, hogy a faktorhatásokat és a kölcsönhatásokat egymástól elválasztva kimutathassuk.
Az optimalizálás az előrejelzéssel és a megerősítő kísérlettel fejeződik be.

Frappáns az összehasonlítás a régi és új megközelítés között.
A hagyományos gondolkodásmód azt mondja: építsd fel, teszteld, rögzítsd (build it, test it, fix it), a Robust Engineering azt állítja, hogy optimalizálj, erősítsd meg, igazold (optimize it, confirm it, verify it).

Az elméletet az előadók néhány gyakorlati példával is illusztrálták. 

ARCHÍVUM                                     

 

 

MINITAB statisztikai szoftver

Copyright © L.K.Quality Műszaki Fejlesztési és Kereskedelmi Bt. Minden jog fenntartva.
1475 Budapest, Postafiók 172. 1104. Budapest, Kada-köz 11., Tel./Fax: 262-04-12.
Kérjük, hogy ötleteiket, észrevételeiket, tanácsaikat juttassák el hozzánk.